Leuven MindGate Ontdekkingsborden

De volgende uitvindingen zijn allemaal Leuvens en terug te vinden in het Leuvense straatbeeld. Ontdek deze twaalf succesverhalen van Leuven MindGate.

Leuvense creativiteit maakt Rode Duivels weer hot

Het Leuvense full-service agency Boondoggle bedacht de Duiveluitdagingen om de Rode Duivels weer populair te maken bij de fans. De rest is geschiedenis.

Locatie > Stadhuis
Op de hoek van de Grote Markt en Naamsestraat

Na tien magere jaren voor de Rode Duivels, vroeg de Belgische Voetbalbond aan Boondoggle om de kloof tussen het team en de fans weer te sluiten tijdens de WK kwalificatiecampagne voor Brazilië 2014, het eerste toernooi waar onze 'gouden generatie' aan zou deelnemen.

Lees meer

Uiterst sterke en lichte koffers

Onderzoeksproject van KU Leuven in samenwerking met Samsonite resulteert in best verkopende reiskofferlijn ooit.

Locatie > Ladeuzeplein
Grenzend aan het Herbert Hooverplein

Enkele jaren geleden werkten Samsonite en Professor Ignaas Verpoest van het KU Leuven Departement Metaalkunde en Toegepaste Materiaalkunde samen om het zogenaamde 'Curv' materiaal te versterken om hier reiskoffers van te maken. Samsonite lanceerde in 2009 het Cosmolite model dat tot op heden met meer dan 2 miljoen geproduceerde stuks de best verkopende reiskoffer ooit is. 

Lees meer

Leuvense schoenen die je niet moet poetsen

Nanotechnologie maakt elegante, exclusieve damesschoenen water- en vuilafstotend.

Locatie > Aan het M-Museum
Leopold Vanderkelenstraat 4

Elegnano heeft de eerste schoenen op basis van nanotechnologie. Het lederen oppervlak bevat minuscule staafjes zodat water of slijk er niet kan indringen, maar er in balletjes afrolt. De techniek keek ze af van lotusbloemen, die er ook in de meest modderige ondergrond parelwit uitzien.

Lees meer

Het meest gebruikte anti-HIV geneesmiddel ter wereld

Anti-HIV medicatie verlaagt het HIV-niveau in het bloed zodat de infectie niet meer dodelijk is..

Locatie > Aula Pieter De Somer
Charles Deberiotstraat 24

In 1993 ontdekten professor Erik De Clercq en professor Jan Balzarini van het KU Leuven Rega Instituut, de genezende werking van Tenofovir op HIV. Samen met het Amerikaanse biofarmaceutisch bedrijf Gilead Sciences, werd het verder ontwikkeld onder de merknaam Viread. Vandaag is Viread het meest gebruikte anti-HIV geneesmiddel ter wereld.

Lees meer

Rijst met een kortere kooktijd

Onderzoek uitgevoerd door de KU Leuven verwerft inzicht in kooktijd en eeteigenschappen van Uncle Ben's Long Grain geparboilde rijst.

Locatie > Ingang Groot Begijnhof
Schapenstraat t.h.v. huisnummer 97

In 2001 voerden Professor Jan Delcour en zijn team van het Laboratorium voor Levensmiddelenchemie en –biochemie aan de KU Leuven een onderzoek uit om de eeteigenschappen van Uncle Ben's long grain geparboilde (partially boiled) rijst te verbeteren. Dit in opdracht van MARS NV uit Olen met de steun van IWT Vlaanderen.

Lees meer

Leuvense téévéé

Dagelijkse Kost verbrak alle records en herschilderde het TV-kok landschap voorgoed. De creatieve bezielers hiervan? Het Leuvense productiehuis Hotel Hungaria.

Locatie > Martelarenplein
Aan het begin van de Bondgenotenlaan

Hotel Hungaria verving de gebruikelijke kok in zijn witte schort door de guy next door, letterlijk! Leuvenaar Jeroen Meus leek de ideale persoon om achter het fornuis van een keuken te zetten waar iedereen voorbij het raam kon wandelen en efkes loeren. Het concept was erg benaderbaar en dit bleek een succesvolle zet.

Lees meer

Nieuwe appelvariëteiten

Resistenter, mooiere kleur, betere smaak, langere houdbaarheid. Better3Fruit uit Rillaar bij Aarschot ontwikkelt de appelsoorten van morgen.

Locatie > OPEK
Vaartkom

Better3Fruit 'ontwerpt' nieuw en beter fruit dat voldoet aan de wensen van de consument en industrie. Hun bekendste product is zonder twijfel de Kanzi appel, een appel met een bijzondere glans, smaak en houdbaarheid, zorgt zelfs bij koudere temperaturen voor een goede oogst. Hierdoor is de Kanzi uitgegroeid tot een valabel alternatief voor de tanende Jonagold.

Lees meer

Kunstoog op maat van de patiënt

Leuvense oogspecialisten zijn erin geslaagd een oogprothese op maat te maken met een 3D-printer.

Locatie > International House
Tiensevest 60

Oogspecialisten van de universitaire ziekenhuizen Leuven ontwikkelden - in samenwerking met de OMFS-IMPATH onderzoeksgroep (KULeuven) en het 3D Lab van de afdeling maxillofaciale chirurgie (universitaire ziekenhuizen Leuven) - een nieuwe methode voor het fabriceren van een kunstoog (oogprothese) met behulp van 3D-printtechnologie. 

Lees meer

Een Cochlear implantaat laat doven weer horen

KU Leuven, imec en het Australische Cochlear werken al 15 jaar nauw samen op vlak van hoorimplantaten die gebruik maken van elektrische stimulatie en willen deze technologie steeds verder verfijnen.

Locatie > Vismarkt

Het onderzoek spitst zich toe op verwerking van de signalen. Op die manier wordt het mogelijk om ruis weg te filteren, waardoor de gebruiker spraak en muziek beter kan waarnemen. Maar ook op stimulatie van de gehoorzenuw, de ontwikkeling van testplatforms en op een verbeterde waarneming van de richting waaruit een geluid komt.

Lees meer

High-Tech die blinden helpt

Een blinde patiënt kan weer lezen. De wereldprimeur gebeurde in het UZ Leuven. Met dank aan een robot, een ultradunne naald en een medicijn van het Leuvense bedrijf Thrombogenics.

Locatie > Kruidtuin
Kapucijnenvoer 30

Een patiënt met een klonter in een bloedvat van het netvlies werd succesvol geopereerd door een robot, waar Leuvense onderzoekers jarenlang aan sleutelden. De technologie biedt potentieel een oplossing voor 16 miljoen mensen wereldwijd met een verstopte netvliesader, van wie zo'n 25.000 in ons land.

Lees meer

's Werelds grootste bananencollectie

Leuven, wereldhoofdstad van de banaan. Het labo voor Tropische Plantenteelt van de KU Leuven bezit de grootste collectie bananen ter wereld.

Locatie > Abdij Van 't Park
Heverlee

De bananengenenbank in Leuven bewaart meer dan 1500 bananenvariëteiten. Ze verzamelt informatie over elke soort, bevordert de diversiteit en het gebruik ervan zodat de verschillende soorten niet verloren gaan voor toekomstige generaties. De banaan wordt immers steeds meer bedreigd door ziektes en ontbossing.

Lees meer

Leuvense chips die speelkaarten hip maken

Speelkaarten die tot leven komen op je spelconsole of een bordspel dat wordt beïnvloed door je smartphone, dankzij imec en het Turnhoutse Cartamundi is het mogelijk.

Locatie > Nog te bevestigen

Samen ontwikkelen ze een chip die zo dun en flexibel is dat hij makkelijk ingebouwd kan worden in kartonnen kaartjes. Die eigenschappen komen voort uit een basistechnologie die imec al langer in huis heeft: de chips bestaan niet meer uit silicium op een klassiek printplaatje, maar uit metaaloxides op een plastic film.

Lees meer