Go to the content

Seminarie Geo-economie - Let's eat our own dog food?!

May 29, 2024
15:30 - 20:30
Brightspace, Interleuvenlaan 74, 3001 Leuven
Show directions

€0 voor Leuven MindGate-leden (= gratis). Geregistreerd maar no-show op de dag zelf = €50.
€10 voor studenten
, incl. btw (op vertoon van studentenkaart). Registratie vooraf verplicht. Via Payconiq te betalen aan de kassa.
€95 voor niet Leuven MindGate-leden
, excl. btw

Laten we ons weg-innoveren in België? Of vertrekken we vanuit eigen kracht?


Onze ondernemers zien de internationale uitdagingen langs alle kanten komen: van snelle Chinese producten tot goedkopere Oost-Europese werkkrachten en Amerikaanse handelsakkoorden op losse schroeven.

Maar het is niet eenvoudig om keuzes te maken in een politiek en economisch woelige wereld. Het is een spagaat tussen portemonnee en idealisme. Tussen korte-termijn-opbrengst en lange-termijn-denken.

Daarbij wordt vooral met een vragende blik gekeken richting het Oosten: China eist haar plekje op het wereldtoneel op, op alle vlak.

En welke rol spelen wij - Leuvenaars, Belgen, Europeanen - in dat nieuwe machtsevenwicht? Hoe sterk staat onze eigen innovatie eigenlijk ten opzichte van dit oosters geweld? Kunnen we niet gewoon vertrekken 'vanuit eigen kracht'?

Al deze aspecten zorgen ervoor dat vele Leuvense, Vlaamse ondernemers met een vragende blik naar de wereld kijken. En zich afvragen hoe hun Vlaamse innovatie past in dit veranderende wereldbeeld met niet-Europese dominantie op vele vlakken.

Welke opportuniteiten ziet expert Stefan Blommaert?


We nodigen oud-VRT-journalist Stefan Blommaert uit, die ons op een realistische manier laat kijken naar toekomstige ontwikkelingen die ten oosten van Europa gebeuren. Meer bepaald legt hij de focus op de 'Nieuwe Zijderoute', een brug die China wil slaan met Europa. Is dat goed nieuws? Of eerder een bedreiging? China boogt immers op een steeds gesofisticeerdere eigen technologie en eist z'n plaats op het wereldtoneel op.

Het Westen staat erbij en kijkt ernaar. Schoorvoetend probeert de Europese Unie een antwoord te bieden op de economische opmars uit het Oosten. Maar de concurrentiestrijd lijkt te worden uitgevochten met ongelijke wapens. Voorlopig is China aan de winnende hand. Het valt af te wachten wat de toekomst biedt...

Aansluitend op Stefan Blommaerts keynote is er ruimte voor enkele vragen vanuit het publiek.

En hoe zorgen we ervoor dat we ons niet laten weg-innoveren?


Tijdens een interactief panelgesprek focussen we ons op hoe de veranderende wereldorde een impact heeft op Leuvense, Vlaamse, Europese ondernemers. Hoe gaan we om met die Chinese druk op onze eigen innovatiekracht? Moeten we hiervan gebruik maken? Of moeten we de innovatiegrenzen gesloten houden? En laten we ons niet stilaan weg-innoveren door niet-Europese economieën?

Het panel bestaat uit:

  • Joris Merckx, CEO van Citribel
    Citribel is een producent van citroenzuur uit Tienen en een echte wereldspeler. Maar Citribel ondervindt veel concurrentie van staatsgesubsidieerde bedrijven uit China. Toch gebeurt de échte innovatie van citroenzuur in de Leuven Innovation Region en wordt er gekopieerd in China. Joris heeft al verschillende keren aan de alarmbel getrokken. Wie wil er luisteren naar deze ondernemer?

  • Gwenn Sonck, Executive Director van Flanders-China Chamber of Commerce
    De FCCC is al 18 jaar lang de zakelijke link tussen China en Vlaanderen, opgezet door een groep zwaargewichtinvesteerders uit België in China. De FCCC kan pronken met enkele opmerkelijke successen qua handelsbetrekkingen en stimuleert wederzijds begrip tussen beide partijen. Hoe kunnen we leren van de snelle innovators in het Verre Oosten? Dat kan Gwenn ons vertellen.

  • Prof. Reinhilde Veugelers, hoogleraar economie aan de KU Leuven
    Reinhilde Veugelers is een echte innovatie-experte en staat midden in het debat. Haar focus op de rol van innovatie in onze economie brengt haar automatisch in het vaarwater van het industrieel beleid. Haar onderzoek concentreert zich op het gebied van industriële organisatie, internationale economie en strategie, innovatie en wetenschap. Ze heeft veel geciteerde publicaties in toonaangevende internationale tijdschriften op haar naam staan.

  • De moderatie is in handen van Xavier Taveirne.


Ook hier wordt een vragenronde vanuit het publiek voorzien na het panelgesprek.

Programma

15.30 - Deuren open

15.50 - Introductie door Leuven MindGate en Xavier Taveirne

16.05 - Keynote 'De Nieuwe Zijderoute' door Stefan Blommaert, met Q&A

17.05 - Korte pauze

17.35 - Panelgesprek, gemodereerd door Xavier Taveirne, met Q&A

18.45 - Netwerkreceptie

20.15 - Einde

Het volledige event gaat door in het Nederlands.

Organiser

Leuven MindGate

Related Events

How can we help?

The Leuven MindGate team is at your disposal for any questions about the Leuven Innovation Region. Do you want to invest, work or study in the region? We can help you find your way.

We also facilitate collaboration and innovation between companies, knowledge institutes and government within the Leuven Innovation Region, and we are happy to guide any of these stakeholders towards innovation.