Go to the content

Onco meets AI: samen tegen kanker

Apr 26, 2024
19:00 - 22:00
STUK Leuven
Naamsestraat 96
3000 Leuven
Show directions

10 euro

Op vrijdag 26 april 2024 is het zover! Het Leuven Kankerinstituut en Leuven.AI slaan de handen in elkaar voor een avond vol inspiratie over AI binnen oncologie.
Dompel je onder in de wereld van AI met de sprankelende Jeroen Baert, bekend van het Nerdland Festival! Bereid je voor op een boeiende ontdekkingstocht waarin hij de mysteries van AI onthult met zijn kenmerkende humor en inzicht.
Ontdek hoe AI onze clinici kan ondersteunen en de gezondheidszorg kan verbeteren.

Leer meer over hoe AI onze huiskamers betreedt en ons helpt bij het opsporen van melanoma met behulp van een app, over de mogelijkheden van weefselanalyse en de inzichten die het kan bieden, hoe beeldvormingstechnologieën worden versterkt door AI-ondersteuning en hoe dit de toekomst van medische diagnose kan veranderen.
Kortom, bereid je voor op een fascinerende en diepgaande discussie die de grenzen van medische innovatie verlegt en de mogelijkheden van AI in de gezondheidszorg onthult.
Timing van de avond
  • 19u00 Deuren open voor bezoekers
  • 19u30 Welkomstwoord door professor Michel Delforge, voorzitter van het LKI
  • 19u40 Jeroen Baert - Wat is AI en wat is het niet?
  • 20u40 Onco meets AI - panelgesprek
  • 21u30 Gezellig napraten in STUK café
Locatie
STUK Leuven, Naamsestraat 96, 3000 Leuven - Wegbeschrijving naar het STUKDe zaal is rolstoeltoegankelijk mits hulp.
Een kans om het verschil te maken!
Reserveer nu je tickets voor slechts 10 euro! Deze bijdrage helpt ons voor het organiseren van dit event. Maar, we doen ook een warme oproep om een vrije gift te doen aan onze LKI-teams, die tijdens het Hemelvaartweekend deelnemen aan de 1000km van Kom op tegen Kanker. Elke gift, klein of groot, maakt een verschil.

Waarom een extra gift doen?
Kanker treft ons allemaal, direct of indirect. Bij het LKI worden we dagelijks geconfronteerd met de impact van deze ziekte op het leven van patiënten en hun naasten. Uw bijdrage gaat naar kankeronderzoek dat een directe impact heeft op de levenskwaliteit en overlevingskansen van mensen met kanker. Dat is broodnodig, want jaarlijks krijgen meer dan 40.000 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben.

Patiëntgericht onderzoek is bovendien vaak minder commercieel interessant, waardoor de farmaceutische industrie er niet in investeert. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek naar zeldzame kankers.Samen kunnen we een verschil maken en hoop brengen.
Doe een vrije gift
Reserveer je ticket
Onze gastspreker en moderator
Jeroen Baert studeerde in 2010 af als Burgerlijk Ingenieur Computerwetenschappen en deed onderzoek in de Computer Graphics groep van de KU Leuven. Als wetenschapscommunicator en comedian (o.a. Belgische Improvisatie Liga) maakt hij deel uit van het Nerdland-project van Lieven Scheire, bekend van o.a. de populaire Nerdland wetenschapspodcast. Hij is regelmatig te gast in duidings- en panelprogramma’s op radio & tv en trekt momenteel het land door met keynotes over topics zoals Artificial Intelligence, Metaverses en meer.Jeroen houdt ervan om op humoristische wijze hypes te ontleden en zijn publiek mee te nemen langs alle aspecten van de nieuwe technologieën die op ons afsteven.
Ons panel van experten
Professor Marjan Garmyn, Diensthoofd Dermatologie UZ Leuven, behaalde haar medische graad aan de KU Leuven en voltooide haar specialisatie in Dermatologie daar in 1989. Vervolgens werkte ze als onderzoeksmedewerker aan de Boston University School of Medicine in Massachusetts. In 1993 behaalde ze haar doctoraat aan de KU Leuven en keerde ze terug naar de Afdeling Dermatologie. In 1995 werd ze adjunct-hoofd van de kliniek en in 2001 werd ze voltijds hoogleraar Geneeskunde aan de KU Leuven. In 2005 werd ze benoemd tot voorzitter van de Afdeling Dermatologie aan dezelfde universiteit.Haar klinische praktijk richt zich op cutane oncologie, met een speciale focus op melanoom en niet-melanoom huidkanker. Ze voert ook klinisch onderzoek uit naar factoren die de uitkomst van melanoom beïnvloeden, zoals de rol van vitamine D, en naar dermatoscopie, waaronder multispectrale technieken en AI.
Professor Frederik De Smet verricht al meer dan 13 jaar onderzoek naar kankerbiologie.Binnen KU Leuven leidt hij het Laboratory for Precision Cancer Medicine waar hij zich richt op nieuwe fundamentele concepten om kanker aan te pakken. Dit vertaalt hij naar verschillende programma's voor de ontdekking van geneesmiddelen. Met zijn onderzoek wil hij een verschil maken voor de patiënt en betere kankertherapieën vinden. Ontdek alles over hun recente doorbraak.
Daarnaast heeft hij een grote interesse in de ontwikkeling van technologieën voor high-dimensional protein-based, single-cell analyse.

Dr. Barbara Weyn behaalde haar doctoraat aan de Universiteit van Antwerpen in 1997, waar ze zich richtte op beeldanalyse voor oncologie met behulp van vroege AI-technologie. Na een postdoc aan de Universiteit van Arizona, VS, startte ze een spin-off bedrijf van de Universiteit van Antwerpen, dat software ontwikkelde voor beeldanalyse in high content screening voor de farmaceutische industrie. Sinds 2009 is ze werkzaam aan de KU Leuven, waar ze als Innovation manager fungeert binnen het Medical Image Research Center (MIRC). In deze rol beheert en valoriseert ze late-stage R&D via projecten met de industrie of door het oprichten van nieuwe spin-offs. Diverse van haar innovatieve projecten omvatten het gebruik van AI voor gezondheidstoepassingen.

Professor Katrien Verbert behaalde haar doctoraat in de computerwetenschappen aan de KU Leuven in 2008. Na haar tijd als docent aan de TU Eindhoven en de Vrije Universiteit Brussel, keerde ze in 2014 terug naar de KU Leuven, waar ze momenteel aan het hoofd staat van de Augment onderzoeksgroep.Haar onderzoek richt zich op Human-Centered AI, met een specifieke focus op verklaringsmethoden die actionable inzichten bieden. Hun focus ligt op het verklaren van de uitkomsten van AI-modellen en het verbeteren ervan met behulp van feedback van domeinexperts.

Professor Wouter Crijns
is een medisch fysicus gespecialiseerd in radiotherapie. Hij behaalde zijn diploma in 2008 en voltooide zijn doctoraat in Biomedische Wetenschappen aan de KU Leuven in 2015. Sindsdien is hij werkzaam als medisch fysicus bij UZ Leuven, waar hij zijn expertise combineert met onderzoek aan de KU Leuven sinds 2018.
Wouter richt zich op innovatie en onderzoekt hoe AI-gebaseerde verwerking van medische beelden kan bijdragen aan de behandelingsplanning voor radiotherapie. Deze toepassingen vinden al sinds 2018 hun weg naar de klinische praktijk. Zijn ervaring als medisch fysicus, verantwoordelijk voor verschillende klinische softwaretoepassingen, wordt nu ingezet bij het implementeren van AI-toepassingen.

Organiser

Het Leuven Kankerinstituut en Leuven.AI

Leuven Kankerinstituut

Related Events

How can we help?

The Leuven MindGate team is at your disposal for any questions about the Leuven Innovation Region. Do you want to invest, work or study in the region? We can help you find your way.

We also facilitate collaboration and innovation between companies, knowledge institutes and government within the Leuven Innovation Region, and we are happy to guide any of these stakeholders towards innovation.