Go to the content

Stad Leuven lanceert nieuw fonds voor LEF(gozers)

25 July 2023

Samen met inwoners, kennisinstellingen en organisaties werkt de stad Leuven elke dag aan een betere toekomst, voor Leuven en ver daarbuiten. ​ In 2020 kroonde de Europese Commissie Leuven daarom tot Europese Innovatiehoofdstad. ​ Leuven biedt alle inwoners en belanghebbenden kansen om mee te innoveren voor het welzijn van iedereen, en om innovaties te testen en voort te stuwen. Daarom lanceert de stad het Leuvense Entrepreneurs Fonds of kortweg LEF.

Stad Leuven

Een LEF-toelage kan aangevraagd worden om nieuwe projecten te financieren die passen bij het internationale en aantrekkelijke karakter van de stad. Projecten ter versterking van innovatieclusters rond hightech, health of creatieve economie komen ook in aanmerking. “Leuven is de ideale bodem voor innovatieve projecten. We hebben met de KU Leuven en de UCLL veel straffe wetenschappers en daarnaast veel daadkrachtige ondernemers die daar producten en diensten van weten te maken. Heel wat baanbrekende innovaties zijn hier ontstaan. Denk maar aan de doorbraken in kankeronderzoek en de NIPT-testen bij zwangerschappen, de verbeteringen in de technologie voor het opslaan van zonne-energie, de sneltesten voor corona of beveiligingsprogramma's voor allerlei computertoepassingen. Ze zijn allemaal ontstaan in Leuven", weet schepen Lalynn Wadera.

Leuven kreeg omwille van die realisaties de titel van Europese Innovatiehoofdstad, of iCapital. “We verdienen die titel vooral omdat we in Leuven zo straf samenwerken onder meer rond de gezamenlijke doelstelling van een gezondere, CO2-neutrale, sociaal gelijkere en inspirerende stad. Aan bedrijven, wetenschappers en/of Leuvenaars met een vernieuwend idee zou ik zeggen; aarzel niet langer en vraag een financiële steun aan bij de stad", besluit Wadera. ​
​​
​Voor wie
: Start-ups, start-up minded bedrijven, kmo’s, onderzoeks- of kennisinstellingen, vzw’s en partnerschappen
​​
Waarvoor: Voor projecten die een innovatieve oplossing bieden voor een veranderde economische en maatschappelijke realiteit.
​​
Bedrag: Er kan een toelage aangevraagd worden van minimaal 8.000 euro en maximaal 80.000 euro. Deze kan gebruikt worden voor zowel werkingskosten als investeringen. Je krijgt maximaal 80% van de totale projectkosten (excl. btw).
​​
Hoe en wanneer aanvragen? ​
​De eerste indieningsdatum is 15 september. Daarna volgen er jaarlijks drie deadlines zijn voor de indiening van dossiers: 15 januari, 15 mei en 15 september. ​
​Je kan je aanvraag indienen via www.leuven.be/lef. Daar vind je ook een uitgebreid overzicht van de voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Related News

How can we help?

The Leuven MindGate team is at your disposal for any questions about the Leuven Innovation Region. Do you want to invest, work or study in the region? We can help you find your way.

We also facilitate collaboration and innovation between companies, knowledge institutes and government within the Leuven Innovation Region, and we are happy to guide any of these stakeholders towards innovation.