Go to the content

Boekvoorstelling: Innoveren met kunstenaars, hoe ondernemers en kunstenaars elkaar versterken

Feb 1, 2022
19:00 - 21:00

Gratis

Julie Vandenbroucke en Piet Verhoeve lanceren hun nieuwe boek over de meerwaarde van samenwerkingen tussen ondernemers en kunstenaars. In Museum Dhondt-Dhaenens in Sint-Martens-Latem interviewt moderator Ianka Fleerackers de auteurs over het ontstaan en de inhoud van het boek, en ondernemer Xavier Glorieux en kunstenaar Robin Vermeersch over hun samenwerking voor zwembadinnovatie. Wegens de huidige covidsituatie is de lancering gratis online te volgen.

Art thinking levert blijvende meerwaarde op

Evenwichtige partnerschappen tussen ondernemers en kunstenaars gaan een stuk verder dan een klant-leveranciersrelatie of een kunstig experimentje. Beiden leren van elkaar en versterken elkaar. De art thinking aanpak loont. Het is een proces van exploratie dat voor bedrijven resulteert in innovatieve producten, nieuwe markten en betere bedrijfsresultaten. Voor de kunstenaars is het een soort labo om nieuwe materialen te ontdekken, in een andere context te kunnen werken en nieuwe netwerken uit te bouwen. Een win voor iedereen, zo blijkt uit de voorbeelden in het boek.

Van STEM naar STEAM doet groeien

Volgens een studie van het Britse innovatieagentschap Nesta zijn organisaties die focussen op een artistieke component (A) naast de gegeerde STEM-profielen innovatiever en groeien ze sneller, zowel qua omzet als qua personeel. Strategisch inzetten op technische én artistieke skills (STEAM) leidt tot innovatie en zelfs transformatie. Daar is Cartamundi uit Turnhout een prachtig voorbeeld van.

Praktische aanpak

Hoe begin je aan dit soort van samenwerking? Wat heb je er eigenlijk aan? Waar let je op? Heel diverse praktijkvoorbeelden en persoonlijke getuigenissen van zowel ondernemers als kunstenaars inspireren de geïnteresseerde lezer. De auteurs wandelen stap voor stap door het proces en geven talrijke tips, een samenwerkingskompas en duidelijke checklists voor een geslaagde samenwerking. Naast concrete doelen heb je vooral een open geest en tijd nodig.

Vooroordelen wegwerken

Door hun jarenlange ervaring weten de auteurs beter dan wie ook dat dit soort samenwerkingen vaak nog onbekend en soms onbemind is. Daarom willen ze op een heldere manier een aantal vooroordelen wegwerken. De concrete voorbeelden spreken voor zich, de resultaten zijn er. Wie liever luistert dan boeken leest, kan een keynote van de auteurs bijwonen. Uiteraard zijn ze ook beschikbaar voor interviews.

Contact

Julie Vandenbroucke: julie@arteconomy.be 0476 20 67 70

Piet Verhoeve: piet.verhoeve@origanius.com 0470 19 03 72

www.innoverenmetkunstenaars.be

Organiser

Arteconomy

Related Events

How can we help?

The Leuven MindGate team is at your disposal for any questions about the Leuven Innovation Region. Do you want to invest, work or study in the region? We can help you find your way.

We also facilitate collaboration and innovation between companies, knowledge institutes and government within the Leuven Innovation Region, and we are happy to guide any of these stakeholders towards innovation.