Blended opleiding (fysieke lessen, webinars en zelfstudie)
Dit postgraduaat is de eerste en enige universitaire opleiding in Vlaanderen over en voor coöperaties. Het maakt deel uit van de Cera-Boerenbond leerstoel 'Kenniscentrum voor Coöperatief Ondernemen' met als doel het coöperatieve model op de kaart te zetten en te verankeren in onderzoek en onderwijs bij de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.
Vanuit diverse management invalshoeken biedt het Postgraduaat Coöperatief Ondernemen aan managers, bestuurders, en ondernemers een inspirerende en verrijkende studie-ervaring met grote toegevoegde waarde voor de dagelijkse praktijk in een coöperatie of in een coöperatief ondernemend project.
Ondertussen toe aan haar vierde lichting, worden de lesmomenten in '25-'26 voor het eerst gespreid over een volledig academiejaar.
Programma
Het programma van het Postgraduaat in het Coöperatief ondernemen is opgebouwd uit 5 modules of opleidingsonderdelen (OPO’s) van telkens 4 studiepunten. De eerste vier theoretische modules bestaan uit een combinatie van fysieke halve lesdagen in Leuven, online lessen (webinars) en zelfstudie. De vijfde integratiemodule bestaat uit twee fysieke volledige lesdagen op locatie bij twee verschillende coöperaties actief in België, alsook de voorbereiding en begeleiding voor het uitwerken en verdedigen van het individueel proefschrift
- Module 1: Fundamenten van coöperatief ondernemen: Geschiedenis, waarden en principes
- Module 2: Democratisch bestuur en ledenbetrokkenheid in coöperaties
- Module 3: Strategiebepaling en impactmeting voor coöperaties
- Module 4: Coöperatieve financiering en marketing
- Module 5: Integratie theorie en praktijk van coöperatief ondernemen: praktijkdagen en individueel proefschrift
Modules 1 t.e.m. 4 kunnen ook afzonderlijk gevolgd worden. In dat geval ben je ook welkom op de kick-off en de praktijkdagen.
Lesconcept
Het Postgraduaat Coöperatief Ondernemen wordt gespreid over een heel academiejaar, van september t.e.m. juni met ongeveer tweewekelijks een lesmoment. Het is een ‘blended’ opleiding waarin fysieke lessen in Leuven gecombineerd worden met webinars en zelfstudie. We combineren meer theoretisch gerichte inhouden met gastsprekers recht uit de praktijk.
De opleiding start met een fysieke kick-off sessie waarin de deelnemers elkaar leren kennen en het traject van de opleiding wordt voorgesteld. Daarna worden module 1 t.e.m. 4 volledig blended aangeboden. Deze bestaan uit verschillende webinars, op vaste tijdstippen, aangevuld met content die via zelfstudie op eigen tempo wordt doorgenomen. Als sluitstuk van elke module is een evaluatiecomponent voorzien met het oog op het behalen van het getuigschrift, ofwel voor de afzonderlijke module, of als onderdeel van de postgraduaatopleiding.
Binnen module 5 wordt er per semester een praktijkdag georganiseerd waarbij we ons op locatie onderdompelen in de werking van een interessante coöperatie. Zowel een studiebezoek, een case study sessie als een hands-on workshop komen aan bod. Daarnaast omvat module 5 als sluitstuk het uitwerken van ieders proefschrift met zowel individuele begeleiding als peer-to-peer feedback met het oog op het behalen van het postgraduaatgetuigschrift.
Organiser
KU Leuven


Related Events
How can we help?
The Leuven MindGate team is at your disposal for any questions about the Leuven Innovation Region. Do you want to invest, work or study in the region? We can help you find your way.
We also facilitate collaboration and innovation between companies, knowledge institutes and government within the Leuven Innovation Region, and we are happy to guide any of these stakeholders towards innovation.