Rijst met een korte kooktijd

Onderzoek uitgevoerd door de KU Leuven verwerft inzicht in kooktijd en eeteigenschappen van Uncle Ben's Long Grain geparboilde rijst.

In 2001 voerden professor Jan Delcour en zijn team van het Laboratorium voor Levensmiddelenchemie en –biochemie aan de KU Leuven een onderzoek uit om de eeteigenschappen van Uncle Ben's long grain geparboilde rijst te verbeteren. Dit in opdracht van MARS NV uit Olen met de steun van IWT Vlaanderen.

Bij het bereiden van geparboilde rijst wordt de rijst in het land van herkomst ontdaan van de buitenste laag, het kaf. De resulterende bruine rijst wordt in een eerste stap geweekt, vervolgens gestoomd en erna gedroogd. In een laatste stap wordt de geparboilde bruine rijst geslepen om de zemelfractie te verwijderen en witte geparboilde rijst te bekomen.

Geparboilde witte rijst is licht amberkleurig, harder en minder kleverig dan niet-geparboilde witte rijst. Het is de eigenheid van de rijstvariëteit en de condities van het parboil- en slijpproces die bepalen of een product een korte dan wel een lange kooktijd zal hebben en min of meer kleverig zal zijn.