Leuvense chips die speelkaarten hip maken

Verzamelkaarten die tot leven komen op je spelconsole of een bordspel dat wordt beïnvloed door de actualiteit via je smartphone, dankzij imec en het Turnhoutse Cartamundi is het mogelijk.

Cartamundi, de Turnhoutse wereldmarktleider in speel- en spelkaarten, ontwikkelt samen met het Leuvense onderzoekscentrum voor nano-elektronica imec en het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO een chip die zo dun en goedkoop is dat hij onzichtbaar en in grote volumes kan worden ingebouwd in kartonnen kaarten, labels, stickers en verpakkingen. Cartamundi zet al jaren zwaar in op combinaties van kartonnen kaarten die digitaal interageren met tablets en smartphones.

Samen ontwikkelen ze een NFC-chip die zo dun en flexibel is dat hij makkelijk en onzichtbaar ingebouwd kan worden in kartonnen kaartjes. Bovendien zou hij nauwelijks een kwart kosten van de al bestaande chip. Die eigenschappen komen voort uit een basistechnologie die imec al langer in huis heeft: de chips bestaan niet meer uit silicium op een klassiek printplaatje, maar uit metaaloxides op een plastic film.