Kunstoog op maat van de patiënt

Leuvense oogspecialisten zijn erin geslaagd een oogprothese op maat te maken dankzij 3D-printing.

Oogspecialisten van de universitaire ziekenhuizen Leuven ontwikkelden - in samenwerking met de OMFS-IMPATH onderzoeksgroep (KULeuven) en het 3D Lab van de afdeling maxillofaciale chirurgie (universitaire ziekenhuizen Leuven) - een nieuwe methode voor het fabriceren van een kunstoog (oogprothese) met behulp van 3D-printtechnologie. 

Kunstogen worden traditioneel gemaakt op ambachtelijke wijze, op basis van een afdruk van de oogkas. Het voordeel van 3D-printen is: het versnelt de productietijd en draagt bij tot een optimaler comfort voor de patiënt.

Het team ontwierp een kunstoog met behulp van 3D-printtechnologie en gebruikte het met succes bij een patiënt met verworven anoftalmie (verlies van het oog). De kosten van een kunstoog zijn ongeveer 1300 euro en vallen onder de ziektekostenverzekering in België. Elk jaar ontvangen ongeveer 100 patiënten een kunstoog in de universitaire ziekenhuizen Leuven. Voor de implementatie van 3D-printing technologie voor patiënten met anoftalmie, is verder onderzoek nodig om deze nieuwe methode te valideren.

Voor meer informatie: 3Deye@uzleuven.be