’s Werelds grootste bananencollectie

Wist je dat Leuven de wereldhoofdstad is van de banaan? Bij het labo voor Tropische Plantenteelt van de KU Leuven bezit men de grootste collectie bananenvariëteiten ter wereld.

Voor meer dan 500 miljoen mensen vormt de banaan een levensnoodzakelijke voedingsbron. Het is het vierde belangrijkste gewas ter wereld, na rijst, tarwe en maïs. Vooral in Afrika is de bevolking erg afhankelijk van de vrucht. Niet alleen als voedsel, maar ook als bron van inkomsten.

De bananengenenbank in Leuven bewaart meer dan 1500 bananenvariëteiten. Ze verzamelt informatie over elke soort, bevordert de diversiteit en het gebruik ervan zodat de verschillende soorten niet verloren gaan voor toekomstige generaties. De banaan wordt immers steeds meer bedreigd door ziektes en ontbossing. In Leuven worden nieuwe soorten die worden binnengebracht terug ‘gezond’ gemaakt.  Inmiddels is 70% van de collectie ziektevrij. Ook voert het lab onderzoek naar bananen die resistent zijn tegen droogte zodat deze levensnoodzakelijke voedingsbron kan worden blijven geteeld in regio's waar ze zo belangrijk is.