22 Jun 2017

Wat met de circulaire economie?

General info

Donderdag 22 juni
19u - 20u30

KU Leuven Metaforum

Gratis

Provinciehuis Vlaams-Brabant
Provincieplein 1
3000 Leuven
Show directions

Is de circulaire economie realiseerbaar? Hoe kunnen technologie en nieuwe bedrijfsmodellen daarbij helpen? En welke rol spelen gewone burgers hierin?

We recycleren steeds meer, maar toch wordt zo'n 90% van alle producten nog steeds gemaakt uit nieuwe grondstoffen. De toegang tot sommige grondstoffen en materialen zal in de toekomst echter moeilijker worden. Bovendien heeft het gebruik van steeds nieuwe grondstoffen een belangrijke milieu-impact.

Daarom is een transitie nodig naar een circulaire economie: het sluiten van materiaalkringlopen, zodat de waarde van de grondstoffen optimaal behouden blijft. Maar wat betekent dit concreet? Is de circulaire economie realiseerbaar? Hoe kunnen technologie en nieuwe bedrijfsmodellen daarbij helpen? En welke rol spelen gewone burgers hierin?

Op 22 juni stelt een interdisciplinaire groep wetenschappers het boek Wat met recyclage? voor. Hierin geven ze toegankelijke uitleg over hoe we de afvalberg kunnen verkleinen en grondstoffenschaarste kunnen vermijden.

Programma

19u. Voorstelling van het boek Wat met recyclage? door Karel Van Acker, coördinator van de Metaforum-werkgroep over circulaire economie.

Reactie in een paneldebat dat wordt gemodereerd door Sjoukje Smedts:

  • Jiska Verhulst, transitiemanager Vlaanderen Circulair
  • Mohamed Ridouani, schepen stad Leuven
  • Mathias Bienstman, beleidscoördinator Bond Beter Leefmilieu
  • Patrick Van den Bossche, hoofd expertisecentrum milieu Agoria

20u30. Napraten bij een drankje, met de mogelijkheid het boek aan te kopen.

Inschrijven kan voor 16 juni via de website.

Partners