19 Feb 2020

Ondernemersdag Campus Groep T

General info

Programma:

12:45: Officiële opening door

  • Mohamed Ridouani, burgemeester van de Stad Leuven
  • Prof. Koen Eneman, campusvoorzitter

13:00: Start jobbeurs

17:00: Netwerkreceptie

Campus Groep T

Voor het eerst sinds de start van de Ondernemersdagen wijkt KU Leuven-Campus Groep T uit naar een externe locatie. De eigen campus is te klein om alle 130 bedrijven een standplaats te geven. Inmiddels zijn ook de plaatsen in de Leuvense Sportoase op woensdag 19 februari 2020 allemaal uitverkocht. “Ingenieurs zijn al langer gegeerd op de arbeidsmarkt, maar wat we dit jaar meemaken, is ongezien”, aldus campusvoorzitter prof. Koen Eneman.

Tijdens de Ondernemersdag zijn de rollen omgekeerd. Waar tot voor kort de laatstejaarsstudenten actief de arbeidsmarkt screenden, zijn het nu de bedrijven die zich verdringen om tijdig jong ingenieurstalent op het spoor te komen. “Alles wijst erop dat die jacht de komende jaren nog zal toenemen”, meent prof. Eneman. “Naarmate computers en machines almaar slimmer worden en effectief taken (lees jobs) overnemen, groeit de vraag naar professionals die deze technologieën kunnen ontwikkelen, implementeren en beheren. En dan kom je onvermijdelijk bij de ingenieurs terecht”.

Persoonlijk contact

Prof. Eneman ziet nog een andere interessante ontwikkeling. “Hoe populair social media, e-recruitment en zoekmachines ook mogen zijn, er gaat niets boven persoonlijk contact. De effectieve matching gebeurt nog altijd face-to-face. Nagenoeg alle bedrijven die deelnemen aan onze online virtuele jobbeurs, hebben nog altijd een stand op de ‘reële’ vloer”.

Internationaal

Het internationale karakter van de opleiding heeft volgens prof. Eneman ook tal van bedrijven naar de jobbeurs gelokt. “Onze Ondernemersdag is inderdaad geen Vlaams onderonsje. De aanwezigheid van buitenlandse ingenieursstudenten –meer dan 20% van onze populatie is internationaal- maakt het evenement grensoverschrijdend. De internationale studenten vormen een interessante doelgroep voor ondernemingen die internationaal (willen) opereren. Daarom vind je op onze Ondernemersdag opvallend veel multinationals, al blijft het Leuvense bedrijfsleven met tal van hightech spin-offs van KU Leuven sterk vertegenwoordigd”.