21 Oct 2019

Kennissessie - Een nooit eerder geziene inzet op preventie

General info

Maandag 21 oktober 2019

Van 18u tot 20u45

VOKA

€50 (leden Health Community)
€50 (zorgorganisaties, lid van Voka)
€110 (niet-leden Health Community)
€25 (studenten)
Patiëntenorganisaties, die lid zijn van Voka Health Community kunnen gratis deelnemen aan deze sessie. Let wel, er wordt een no-show-fee van €65 gehanteerd bij het niet tijdig annuleren van de deelname.

Prijzen excl. btw - betalen doet u na ontvangst van onze factuur.

De deelnameprijs blijft volledig verschuldigd tenzij de annulatie ons schriftelijk bereikt uiterlijk op 17 oktober 2019. Een vervanger mag steeds uw plaats innemen.

Hogeschool PXL
Elfde-Liniestraat 24
3500 Hasselt
Show directions

Hypertensie, hart-, long- en leveraandoeningen, beroerte, diabetes en psychische problemen zijn de hoofdoorzaken van sterfte en reductie in welzijn én functioneren en grotendeels voorkoombaar. Tot één op drie nieuwe kankervaststellingen is vermijdbaar.

Het zijn maar enkele cijfers, maar het mag duidelijk zijn: we lopen achter in preventieresultaten t.o.v. andere landen en investeren veel te weinig in preventie, vroegdetectie en gezondheidspromotie. Onze vergoedingsmodellen zijn er ook niet op afgestemd (verkeerde prikkels) en het preventiebeleid maakt nauwelijks gebruik van nieuwe technologie en innovatie (bv. digitalisering, preventiedossiers, big data, zorg op afstand, point-of-care, mobile health, lab-on-chip, genomics, e-coaching en gebruikersportalen).

En dat terwijl het disruptief potentieel van cutting edge innovatie in termen van preventief voordeel mondiaal net prioritair voorop staat. Daarenboven wordt de industrie te vaak als een bedreiging beschouwd en benoemd, als boosdoener i.p.v. als potentiële partner. En de preventie die we wel kennen, evolueert te traag, te klassiek, en veel te gefragmenteerd, o.a. in de bevoegdheidsverdeling. Dus de woorden ‘anders, meer en beter’ zijn hier wel op hun plaats.

Tijdens dit avondsymposium van Voka Health Community kijken we vooruit naar een grote omwenteling in dit domein en hoe we deze effectief zullen realiseren. We gaan dieper in op de uitdagingen, drempels en kansen van gezondheidspromotie en preventie in welzijn en zorg. We belichten hierbij ook enkele best practices en kijken vooruit naar de plannen vanuit het beleid. Want wat wel hoopvol stemt, is het feit dat er nog een enorme ruimte is om 'preventie, vroegdetectie en gezondheidspromotie’ binnen welzijn en zorg meer naar voren te duwen.

Benieuwd hoe we deze elementen toekomstgericht kunnen hervormen en hoe dit een impact kan hebben op jouw leven, jouw gezondheid en jouw organisatie? Schrijf je dan snel in voor de kennissessie van Health Community op maandagavond 21 oktober bij PXL te Hasselt!

Programma:

17u30 Ontvangst met soep en broodjesbuffet

18u00 Welkom

Kris Claes (Directeur belangenbehartiging, talent en diensten, Voka-KvK Limburg)

18u10 Stand van zaken vanuit het beleid

Iris De Schutter (Afdelingshoofd Preventie, Agentschap Zorg en Gezondheid)

18u35 Toekomst van preventie en gezondheidspromotie in de praktijk

Olaf Moens (Programmamanager Algemene Gezondheidsbevordering,

Instituut Gezond Leven)

19u00 Hoe vandaag reeds inzetten op meer preventie, vroegdetectie en gezondheidspromotie?

  • Project Bibbop – Nathalie Lambrechts (Onderzoeker VITO)
  • Het online screeningplatform “emma.health” – Servaas Bingé (Co-founder emma.health)
  • Preventieve voorbeelden vanuit CAW – Eva Mangelschots (Directeur CAW Antwerpen)

20u00 Reflectie

Ri De Ridder (Voorzitter Brusano en Dokters van de Wereld)

20u20 Q&A

20u35 Conclusie

Pieter Van Herck (Voka)

20u45 Netwerkreceptie


Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Partners