Go to the content

Inspiratie en matchmaking missie naar Celtic Tiger, Ierland (Cork & Dublin)

Nov 12, 2023 - Nov 15, 2023
08:00 - 18:00

Leuven MindGate lid: €2500 (excl btw)
Geen Leuven MindGate lid: €2900 (excl btw)
Prijzen zijn all-in (vluchten, vervoer, hotel, bezoeken, maaltijden, dranken, verzekering)

Ireland's calling! En Leuven MindGate beantwoordt de oproep met heel veel enthousiasme! Ga je mee met ons naar Dublin en Cork?

Van 12 t.e.m. 15 november 2023 organiseert Leuven MindGate een economische trip naar één van de sterkst groeiende regio's in de Europese Unie, met twee steden als focus: Cork en Dublin. En die Ierse regio is niet zomaar lukraak gekozen.

Het voorbije jaar is de Leuven Innovation Region immers verschillende keren bezocht door Ierse delegaties, en zij waren onder de indruk van de innovativiteit en samenwerkingsdrang van onze regio. Daarnaast zagen ze ook heel wat opportuniteiten tussen de Leuvense en de Ierse ondernemers, beleidsmakers en kennisinstellingen om de gemeenschappelijke samenwerking nog te versterken én om nieuwe banden te smeden.

En dat zou wel eens een win-winsituatie kunnen zijn, zeggen ook de naakte cijfers. In 2022 groeide het Ierse BBP met maar liefst 12,2% (!), t.o.v. 3,5% in de rest van de eurozone. In absolute aantallen droegen alleen Duitsland, Frankrijk en Italië meer bij aan de groei van het BBP.

De redenen voor dit succes zijn dan ook niet ver te zoeken. De VS richtte - na de brexit - al haar pijlen op deze historisch belangrijke partner, met enorme investeringen als gevolg. Daarnaast stimuleert de Ierse overheid buitenlandse investeringen met taksvoordelen.

En dus is het tijd om 'Ireland's Call' te beantwoorden!

De strenge Europese intellectual property (IP) wetgeving zorgde bijvoorbeeld dat Apple, Google en Meta massaal IP assets naar Ierland overbrachten. Ook de COVID-19-pandemie maakte van Ierland een wereldcentrum voor de productie van farmaceutische producten. Negen van de tien grootste, vooral Amerikaanse, farmaceutische bedrijven ter wereld hebben ondertussen belangrijke productiefaciliteiten in Ierland.

Ook op het gebied van duurzaamheid wil Ierland een pionier binnen de EU zijn. De Ieren mikken op net-zero broeikasgasemissies uiterlijk in 2050, en een vermindering van 51% in 2030. In het zuiden wordt massaal onderzoek gedaan en geïnvesteerd in near- & offshore windparken.

In deze boeiende context willen wij met een kwalitatieve Leuvense delegatie op bezoek gaan bij deze Celtic Tiger voor inspiratie en concrete matchmaking tussen bedrijven, met een voorkeur voor 'life sciences', 'hardware', 'digitalisatie' en 'duurzaamheid'.

Leuven MindGate ziet immers zeer veel overlapping en complementariteit tussen Cork, Dublin en Leuven. Waar Leuven vooral gericht is op 'early stage' onderzoek, legt Ierland vaak in de verdere productie- en ontwikkelingsketen haar focus. Bovendien blijkt Ierland - door de vele nieuwe Amerikaanse investeringen - meer en meer een ideale toegangspoort tot de enorme markt in de Verenigde Staten. Qua duurzaamheid is Ierland een absolute voorloper, iets waar Leuven enorm mee bezig is.

Samen met FIT (Flanders Investment & Trade), Irish college Leuven, Stad Leuven en Cork County hebben wij een boeiend programma voor jullie in elkaar gestoken:

(Programma onder voorbehoud van laatste wijzigingen)

Zondag 12/11

Vlucht om 10h15: Afreis vanuit Zaventem naar Dublin.

Busreis (3u) naar Cork.

Namiddag & avond: kennismaking & onderdompeling in Ierse Cultuur in Blackrock Castle Observatory

Maandag 13/11

Matchmaking met Ierse ondernemers uit health/life sciences, hardware, digitalisatie & sustainability

Receptie in County Hall met vertegenwoordigers van Ierse bedrijven, kennisinstellingen en beleid

Dinsdag 14/11

Bedrijfsbezoek (TBD)

Busrit naar Dublin

Receptie op Belgische ambassade met vertegenwoordigers van het lokale ecosysteem

Woensdag 15/11

Bezoek aan Dogpatch Labs (verkozen tot één van de 10 beste startup incubators wereldwijd door Crunchbase; huisvestigt onder andere innovatieve start-ups Coderdojo en Woeboth health)

Presentatie door smart cities Dublin

Terugvlucht om 15u30

Om een zo kwalitatief mogelijke kruisbestuiving te kunnen garanderen, zullen we het Iers-Leuvense programma zoveel mogelijk afstemmen op de noden van de deelnemers. Daarom zullen we ook met maximaal 20 delegatieleden naar Ierland afzakken, met een goede mix van beleidsmakers, ondernemers en onderzoekers. Inschrijven kan tot en met 6 oktober.

Praktisch:

  • Van zondag 12/11/23 t.e.m. woensdag 15/11/23
  • Leuven MindGate-leden > €2500
  • Niet-leden > €2900
  • Prijzen zijn all-in: vluchten, vervoer, hotel, bezoeken, maaltijden, dranken, verzekering
  • In samenwerking met FIT, Stad Leuven, Irish College Leuven en Cork County
  • Inschrijven tot 06/10 (uiterste deadline!!)

Organiser

Leuven MindGate samen met FIT (Flanders Investment & Trade), Irish college Leuven, Stad Leuven, Cork County en KU Leuven R&D

Irish College Leuven
Stad Leuven
Flanders investment and trade
Cork County Council
KU Leuven Research & Development

Related Events

How can we help?

The Leuven MindGate team is at your disposal for any questions about the Leuven Innovation Region. Do you want to invest, work or study in the region? We can help you find your way.

We also facilitate collaboration and innovation between companies, knowledge institutes and government within the Leuven Innovation Region, and we are happy to guide any of these stakeholders towards innovation.