Go to the content

Driven by Health: Innovatie en kanker – van labo naar patiënt

Oct 11, 2022
18:15 - 22:30
Sportoase Philipssite Leuven (zaal Stella Artois) - Philipssite 6 - 3001 Leuven
Show directions
  • 80 EUR per persoon
  • 45 EUR per persoon voor Leuven MindGate leden

Kanker is een lelijk beestje, dat weten we allemaal. Wellicht heeft in jouw naaste omgeving iemand de strijd aangevat, overwonnen of - spijtig genoeg - verloren tegen een van de grootste doodsoorzaken in onze maatschappij.

Daarom is fundamenteel wetenschappelijk kankeronderzoek - en de vertaling ervan in klinische toepassingen - van levensbelang. België, Vlaanderen en meer bepaald de brede Leuvense regio lopen voorop in het onderzoek en de ontwikkeling van kankerbehandelingen. Knappe koppen bundelen hun krachten met innovatieve bedrijven en dragen zo hun steentje bij tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, behandelingen en nazorg.

In deze derde 'Driven by Health'-sessie bekijken we in detail hoe we fundamenteel wetenschappelijk onderzoek kunnen vertalen naar de klinische praktijk. Kortom: "Hoe kan innovatief kankeronderzoek leiden tot praktische toepassingen voor de patiënt?", en wat zijn de kansen en uitdagingen hierbij?

Het panel van topsprekers blijft ook stilstaan bij de noodzaak aan samenwerking in de zoektocht naar innovatieve kankerbehandelingen.

En we doen dat niet enkel op een theoretische manier, maar ook op een zeer tastbare wijze. Verschillende medische bedrijven stellen hun kanker-innovaties voor.

Vooraf en achteraf kan je netwerken (met een hapje en een drankje) en tegelijkertijd maak je kennis met de kanker-innovaties, opgesteld in verschillende infostanden en met live-demonstraties.

Timing:

Dinsdag 11 oktober, van 18u15 tot 22u30

  • 18u15 - 19u30 : Receptie, met toegang tot de innovation booths
  • 19u30 - 21u00 : Top-sprekers delen hun expertise in een interactieve sessie
  • 21u00 - 22u30 : Innovation booths en netwerking

Innovation booths van medische bedrijven:

VIB - Een betere voorspelling van een kankerbehandeling

In het VIB Grand Challenges project werden 4 klinische studies met immune-checkpoint blockage (ICB) therapie gestart in indicaties van onvervulde klinische behoefte.

Tumorbiopten werden verzameld van patiënten die ICB kregen, voor en tijdens de behandeling en bij ziekteprogressie. Door de tumor en de tumormicro-omgeving op celniveau te karakteriseren tijdens de behandeling met immuuncheckpointblokkers, beoogt het project een biomarker te vinden voor de respons op ICB, en zo de voorspelling van het resultaat van de behandeling te verbeteren. Op de stand van VIB krijg je er meer uitleg over.

Comunicare Solutions - Digitaal patiëntenplatform

Comunicare Solutions, een spin-off van Universiteit Luik, biedt innovatieve oplossingen om patiëntenondersteuning mogelijk te maken en hun interacties met hun zorgteams te vergemakkelijken. Het bedrijf werd oorspronkelijk ontwikkeld in de context van oncologie.

Met een uitgebreide platform voor patiëntenondersteuning en empowerment richt Comunicare zich op therapeutische educatie, therapietrouw, verzameling en analyse van functies, symptomen en ervaring van patiënten.

Wilt u Comunicare's werk in oncologie in een interactief formaat ervaren en de manier bespreken waarop kankerpatiënt empowerment en zelfmanagement oplossingen kunnen worden opgezet? Ontmoet hun team tijdens het Driven by Health evenement.

Terumo - Radio-embolisatie van levertumoren


Terumo Interventional Systems presenteert met trots de nieuwste innovatie binnen het gamma Interventionele Oncologie op 'Driven by Health'.

Radioactief (Holmium-166) geladen microsferen (40µm klein) worden door een fijne katheter, vanuit de lies of de pols, via de bloedbanen in de levertumor geïnjecteerd. Op die manier wordt deze bestraald van binnenuit, waardoor de straling erg lokaal geconcentreerd kan worden.

Op de interactieve stand zal een animatiefilmpje over deze technologie getoond worden, net als het toedieningssysteem, waarbij de radioactieve deeltjes op een veilige weg worden ingebracht bij de patiënt.

Biocartis - Artsen en patiënten krijgen sneller toegang tot kankertherapie


Het moleculair diagnostisch platform Idylla™ is het flagship product van Biocartis. De Idylla™ cartridges die hierop draaien leveren makkelijk en zeer snel - al in enkele uren tijd - moleculair diagnostische informatie rond kankerdrijvende mutaties.

Deze informatie is essentieel voor artsen en patiënten die daardoor snel toegang kunnen krijgen tot gerichte en efficiënte kankertherapieën.

Aspect Analytics - Software voor spatial omics technologieën

Aspect Analytics is een spin-off van de KU Leuven die schaalbare, cloud-gebaseerde software ontwikkelt voor de analyse van spatial omics technologieën, zoals mass spectrometry imaging, spatial transcriptomics en multiplexed fluorescence imaging.

Deze moleculaire beeldvormingstechnologieën maken het mogelijk om weefselcoupes op nooit eerder geziene schaal biomoleculair te karakteriseren, waardoor zij op sneltempo hun intrede maken in diagnose, biomarker discovery en farmaceutisch onderzoek.

Aspect ontwikkelt de software tools om deze toepassingen optimaal te ondersteunen met AI & machine learning, alsook de nodige tools voor data en workflow management.

Byteflies - Gepersonaliseerde technologie i.f.v. zorgtraject

Met de Care@Home oplossingen kunnen medische teams vitale parameters en digitale biomarkers voor langere tijd monitoren tijdens de dagdagelijkse activiteiten van hun patiënten.

Door comfortabele en gebruiksvriendelijke patches en wearables te combineren met data-analyse, bouwen we geoptimaliseerde oplossingen voor specifieke zorgpaden. Op dit moment wordt OncoCare@Home ontwikkeld, een technologie waarin patiënten op afstand opgevolgd kunnen worden.

Deze technologie zal zeer waardevol zijn in de zorgtrajecten van kankerpatiënten. Het uiteindelijke doel van OncoCare@Home is het verminderen van hospitalisaties en het verhogen van de levenskwaliteit en levensverwachting.

Roche Diagnostics

Om de beste zorg te kunnen blijven bieden aan patiënten met kanker moeten we blijven innoveren. Elke patiënt is uniek en zijn/haar tumor heeft een uniek genetisch profiel. Ons doel bij Roche Diagnostics is om tumoren zo precies en compleet mogelijk te typeren, zodat gepersonaliseerde therapie, uniek voor de patiënt, toegediend kan worden.

In deze booth kan je kennis maken met Roche's oplossingen voor digitale pathologie, Comprehensive Genomic Profiling met NGS en software die de artsen kunnen ondersteunen in het maken van diagnoses. Kom gerust langs!

Ruimtelijke analyse van een individuele cel
Ruimtelijke analyse van een individuele cel

LISCO (KU Leuven Instituut voor Single Cell Omics) bestudeert cellen om kanker te doorgronden

LISCO brengt wetenschappers uit verschillende disciplines samen voor baanbrekend onderzoek naar individuele cellen door middel van single cell omics.

Onderzoekers gaan met de nieuwste technieken op grotere schaal bestuderen hoe celtypes verschillen binnen en tussen weefsels en veranderen doorheen de tijd, wat nieuwe inzichten oplevert over ontwikkeling, normale orgaanfunctie, veroudering en uiteenlopende ziektes waaronder kanker. De onderzoekers bestuderen ook hoe celtypes veranderen onder invloed van therapieën. Dat laatste kan ons leren hoe sommige tumorcellen zich aanpassen aan chemo, waardoor die behandeling niet meer aanslaat, en hoe we dat kunnen voorkomen.

Daarnaast voorziet LISCO ook dienstverlening aan externe partners, en vormt het mee de volgende generatie van interdisciplinaire onderzoekers.

LKI: Leuvens Kankerinstituut

Het KU Leuven Kankerinstituut of LKI is de bundeling van alle Leuvense krachten die actief zijn op het gebied van kankeronderzoek, kankerbehandeling en kankerzorg. Zo wordt een sterke synergie gecreëerd tussen de inspanningen van UZ Leuven, KU Leuven en het VIB Centrum voor Kankerbiologie.

In het instituut werken clinici en fundamentele onderzoekers samen aan het ophelderen van mechanismen die aan de basis liggen van kankergroei en uitzaaiing, maar zij gebruiken ook de uit dit onderzoek voortvloeiende kennis voor het ontwikkelen van nieuwe benaderingen voor de diagnostiek en behandeling van kanker.

Het scala aan activiteiten is dus zeer breed, en omvat de gehele onderzoekscylus gaande van basisonderzoek tot en met het uitvoeren van baanbrekende klinische studies. Het is precies die intense multidisciplinaire samenwerking, waarin clinici en onderzoekers van allerlei achtergrond en expertise de koppen bij elkaar steken, die de grote kracht van het LKI uitmaakt.

Sprekers:

Prof. Eric Van Cutsem is gewoon hoogleraar aan de KULeuven en hoofd Digestieve Oncologie UZ/KULeuven. Hij is een wereldautoriteit in maag-darm, lever - en pancreaskankers. Hij is voorzitter van Stichting tegen Kanker en ontving meerdere internationale onderscheidingen zoals de European Awards in Medicine for Cancer Research.

Hij is/was bestuurslid van talrijke internationale en nationale wetenschappelijke verenigingen in Gasteroenterologie en Oncologie zoals de European Society of Medical Oncology (ESMO), European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) en de America Society for Oncolgy (ASCO). In 2018 was Eric Van Cutsem te volgen in het tv-programma 'Topdokters'.

Prof. Kim De Keersmaecker begon in 2010 de opkomende next generation sequencing technologie toe te passen om het genoom van kanker te bestuderen, wat haar toeliet om mutaties in ribosomen in kankercellen te ontdekken. In 2014 en 2019 ontving ze prestigieuze ERC Grants.

Het labo De Keersmaecker voert diepgaande karakteriseringen uit van de biologie van kankercellen, en gebruikt deze kennis om gerichte therapieën te ontwikkelen, vaak gebaseerd op hergebruik van bestaande geneesmiddelen. De impact van dit onderzoek wordt geïllustreerd door publicaties in toonaangevende tijdschriften zoals Nature Genetics, Nature Medicine, Nature Communications en Molecular Cell en door verschillende prestigieuze prijzen.

Dr. Kevin Punie is medisch oncoloog en staflid van Algemene Medische Oncologie aan UZ Leuven. Zijn klinische expertisedomeinen zijn borstkanker en erfelijke kankersyndromen. Hij is als hoofdonderzoeker nauw betrokken bij klinische studies (fase 0 tot IV) met een focus op triple negatieve borstkanker.

Hij werkt momenteel aan een doctoraat omtrent plasma en weefsel single cell multiomics in vroege stadia van triple negatieve borstkanker. Dr. Punie is actief in de stuurgroep van de EORTC Borstkanker groep, lid van de raad van bestuur van de Belgian Society of Medical Oncology en lid van European Society of Medical Oncology (ESMO) Young Oncologists en lid van de ESMO Resilience Task Force.

Prof. Diether Lambrechts is groepsleider in het Centrum voor Kankerbiologie (CCB) van VIB en professor aan de Universiteit van Leuven, België. Hij werd reeds gelauwerd met verschillende prijzen: the Karel-Lodewijk Award for Human Medicine, the Galenus Prize for Pharmacology, the AstraZeneca Award for Translational Research and the Agilent Thought Leadership Award.

Zijn expertise is gericht op het aanpakken van belangrijke vragen in de oncologie door genoom-schaal data sets te vertalen in klinisch toepasbare kennis. Sinds januari 2017 is hij directeur van het VIB-KULEUVEN Centrum voor Kankerbiologie.

Nadat hij in 2016 zelf herstelde van een uitgezaaide darmkanker, doet Stefan Gijssels op dit moment aan belangenbehartiging voor patiënten en is hij freelance adviseur gezondheidsbeleid.

Sinds januari 2021 is Stefan pro bono voorzitter van het Patient Expert Center (PEC) in België, een organisatie die leden van patiëntenorganisaties opleidt tot patiëntexperts in hun ziektegebied. Hij is als patiëntvertegenwoordiger lid van vele (kanker)adviesraden, waaronder het European Commission Initiative on Colorectal Cancer (ECICC) en heeft nog een veel uitgebreidere professionele ervaring in verschillende organisaties die kanker bestrijden.

Organiser

Leuven MindGate, Health House, UZ Leuven en KU Leuven

Related Events

How can we help?

The Leuven MindGate team is at your disposal for any questions about the Leuven Innovation Region. Do you want to invest, work or study in the region? We can help you find your way.

We also facilitate collaboration and innovation between companies, knowledge institutes and government within the Leuven Innovation Region, and we are happy to guide any of these stakeholders towards innovation.