17 Mar 2019

Dag Van De Zorg

Op zondag 17 maart 2019 kan je samen met familie en/of vrienden voor de achtste keer een kijkje nemen achter de schermen van organisaties uit de zorg- en/of welzijnssector. Meer dan 230 organisaties zetten op die dag hun deuren open, waaronder ook een aantal Leuven MindGate-leden. Het belooft een mooie, actieve en inspirerende dag te worden.

UZ Leuven

Zorg voor en onderzoek naar aandoeningen van het brein hebben een belangrijke plaats in UZ Leuven. Op de Dag van de Zorg lichten we drie aandoeningen toe: beroertes, epilepsie en cognitieve stoornissen. Tijdens interactieve parcours, met uitleg en demonstraties door experts, kom je alles te weten over deze aandoeningen: hoe spoor je ze op tijd op, hoe worden ze behandeld en hoe verloopt de revalidatie achteraf?

Meer informatie UZ Leuven, campus Gasthuisberg Zondag 17 maart van 10 tot 16 uur, laatste parcours start om 14.30 uur Het gedetailleerde programma vind je binnenkort op www.uzleuven.be/dagvandezorg


Health House

Health House neemt u mee op een innovatieve en interactieve trip doorheen de toekomst van de gezondheid en de zorg. Zo hebben we een 3D film theater met een film over de wondere wereld van de genetica en de toepassingen hiervan in de gezondheidszorg, een interactieve ruimte waar je de toepassingen van 3D-printing kan zien op de mens, een digitale anatomie tafel waar u op een “digitaal” lijk operaties kan uitvoeren en een virtual reality ruimte waar u in het menselijk brein kan duiken en alles te komt over epilepsie en de bestrijding hiervan. In Health House wordt komt u ook meer te weten over het ziekenhuis van de toekomst.

De rondleidingen vinden plaats tussen 10:30 en 12:00, 13:00 en 14:30 en 15:30-17:00 en zijn reeds volzet.


Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven

Tijdens de Dag van de Zorg biedt het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven je een unieke gelegenheid om voordrachten van experts (Filip Bouckaert, Pascal Sienaert, Dirk De Wachter en Peter Adriaenssens) over het brein en veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij te wonen.


De Wissel vzw - Centrum Molenmoes

Centrum Molenmoes is een afdeling van De wissel vzw, een organisatie in de bijzondere jeugdzorg. De wissel gaat voortdurend op zoek naar nieuwe methoden om haar opdracht met haar toegewezen jongeren en gezinnen uit te oefenen. Op een bepaald moment is het samen doen zoveel sprekender dan het zoveelste gesprek. De wissel wil niet op een eilandje leven en zoekt contact te leggen met andere werelden. Aldus maakt die zorg deel uit van de maatschappij en beweegt zich niet in de marge ervan.

Centrum Molenmoes huisvest diverse projecten: Het dagcentrum Rizsas voor jongeren die tijdelijk niet op school geraken en nood hebben aan een schoolvervangend traject. Stretch-it dat door middel van uitdagende activiteiten (laag en hoog touwenparcours) jongeren, gezinnen en teams stil laat staan bij hun functioneren. EquiCanis dat door middel van paarden jongeren in contact brengt met hun zelf en hun zorgzaamheid. Daarnaast is er ruimte voor het experimentele: vrijwilligers draaien mee in de werking, dragen zorg voor het domein, telen groenten in de tuin, verwerken groenten tot liters soep voor bezoekers en de buurt...